Balfi gyógyhely
Balf Sopron


Sopron-Balf 

Története

Sopron-Balf az ország nyugati csücskében kedvező szubalpin klíma és a Fertő tó szép természeti környezete mellett helyezkedik el.

Az időszámításunk szerinti 2. századból származó emlékek említik, hogy a balfi gyógyvizet már a rómaiak is használták. Balf története szorosan összefonódik Sopron város történelmével, a város polgárai a középkortól kezdték használni fürdésre a község gyógyvizeit. 1342-ben a falu egy részét megvásárolta a város. 1560-tól új fürdőépületeket emeltettek, valamint számos nemesi és főnemesi család felkereste a fürdőt. Az 1631-ból származó kézirat szélesebb körben is népszerűsíti a gyógyhelyet, és mind fürdésre, mind ivókúrára alkalmas vizét. A fürdőhely 1876-ban, a vasút kiépülésével indult gyors fejlődésnek. A millenniumi években szálloda és gyógy pavilonok létesültek, kialakult a ma is látható ’gyógypark'. A 20. századfordulóján kezdődött a különösen a hurutos gyomorpanaszok ellen javasolt gyógyvíz palackozása. 

1973-ban három új fúrt kutat létesítettek. A balfi víz hírneve mindig a kénes forrásokon alapult. Ezeket gyógyvíznek nyilvánították. A fürdő az 1960-as években kezdett újjáéledni. A jelenlegi fürdőkórházat 1975-ben hozták létre. A maximális kihasználása mára már indokolná a teljes körű felújítását, korszerűsítését, tekintettel nemzetközi és országos vonzási körére. Az Állami Szanatórium fizikoterápiás osztályain reumás, mozgásszervi, ortopédiai és neurológiai megbetegedéseket ápolnak és sikerrel gyógyítanak. A balfi-víz palackozását már 1900-ban megkezdték. A balfi-víz hírneve a kénes forrásokon alapul. Ezeknek kalcium-magnézium-alkáli-hidrogénkarbonátos–kloridos (Fekete-kút), kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos-szulfátos (Silvanus-kút), kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos-szulfátos-kloridos (Farkasd-kút) vize jelentős s nagy a szulfidion tartalmuk. Ezeket 1975-ben gyógyvízzé nyilvánították. A Fertő-tó partján, a fürdőteleptől nyugatra található forrás mellett palackozót építettek. A palackozott savanyúvíz 1330 mg/l szabad szénsavat tartalmaz. Ásványvízként 1980-tól ismerik el.


Gyógyfürdőkórház

a helyi gyógyfürdő balneológiai előnyeire támaszkodva a rehabilitáció nagy múltra tekint vissza. Sopron és vonzáskörzete mozgásszervi, ezen belül is reumatológiai betegeinek fekvőbeteg-ellátását és az intézetben elvégzett protézis beültetések utáni rehabilitációt nagyrészt Balf biztosítja.

A mozgásszervi rehabilitációs osztályon 160 ágy fogadja a háziorvosi és a szakorvosi beutalóval, valamint a műtétre érkező betegeket. A páciensek nagy része kopásos, gyulladásos reumatológiai panasszal érkezik ide.  A rehabilitációs kúra időtartama általában három hét.

Gyógyintézmény: http://www.gyogyfurdobalf.hu/balf.htm

Gyógyhelyi minősítés

Az Egészségügyi Közlöny 1971. évi 1. számában jelent meg az egészségügyi miniszter 526/Gyf/1970. számú határozata, amely Sopron Lővérek, valamint Balf-fürdő területének gyógyhely használatát engedélyezte. Sopron /Balf-fürdő/ tekintetében az első engedélyt 1961-ben kapta meg. Az ÁNTSZ OTH Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága /OGYFI/ 1984-ben végezte el a gyógyhely felülvizsgálatát.