Nemzeti Szállodai Tanúsító Védjegy

Magyarországon érvényben lévő nemzeti szállodai minősítő rendszer a Hotelstars Union által kidolgozott követelményrendszeren alapszik. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2012. június 12-én kötött megállapodást, amely szerint a HOTELSTARS (HSU) harmonizált európai minősítő rendszert - NEMZETI SZÁLLODAI TANÚSÍTÓ VÉDJEGGYÉ emelve - alkalmazzák a hazai szállodák minősítésére. A Hotelstars Union 13 tagországból áll, ahol több mint 18 ezer szálloda minősítését végezték el azonos szempontrendszer alapján.


A közös szállodai minősítőrendszer összesen 270 feltételt tartalmaz, amelyek a vendégek körében végzett felmérésekre támaszkodik. 2010-2014 között a minősítésen megszerezhető maximális pontszám 860 volt,  míg a 2015-2020-ig tartó minősítési időszakban már 940 pontot lehet megszerezni. A kategórián belül a legtöbb pontot jelentő szálláshelyek "Superior" besorolást kapnak. A nemzeti tanúsító védjegyek alkalmazása nem kötelező, de a megszerzése jelentős piaci előnyökkel járhat. A tapasztalatok szerint a szolgáltatók felismerték a minősítés előnyeit. 

A minősítésben nagy problémát jelent, hogy sok az olyan szálloda hazánkban, amely saját döntése alapján bármilyen bejelentés vagy ellenőrzés nélkül használja a csillag besorolást, amely megtévesztő lehet, hiszen nem tükrözi a szigorú minősítés elvárásait.  

Magyarországon jelenleg 407 Hotelstars (egységes európai szállodai minősítési) rendszerben minősített szálloda található (http://www.nfh.hu/node/8622).


Megszerezhető pontszámok csillagonként
Forrás: Hotelstars.eu 2015.


A térképen 326 Nemzeti Szállodai Tanúsító  Védjeggyel rendelkező szálloda található,. Az első minősítési periódust követően többen nem újították meg határidőre a minősítésüket, amelnyek eredményeként 81 szálloda nem került be a Hotelstasr Union adatbázisába.