Gyógygáz

Magyarországon összesen két településen, Parádon (Parádfürdőn) és Mátraderecskén lelhető fel gyógygáz és ehhez kapcsolódó gyógyintézmény. A mofetta vulkáni utótevékenységhez kötődő, főleg szén-dioxidból álló gázfeltörés. 

Jellemzően a száraz mofetták gázt, a nedves mofetták szénsavas vizet (savanyúvizet) adnak. A savanyúvizek neve Erdélyben borvíz, a Felvidéken csevice. Székelyföldön gyakoriak a mofetták és a borvizes források, ezeket a helyi lakosság évszázadok óta használja. Az egyik legismertebb természetes mofetta a torjai Büdös-barlang, amely a feltörő gáz erős kéntartalma nyomán kapta a nevét (Wikipédia).Mátraderecske

Hazánkban az egyik legismertebb mofetta a mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő, amelyet 1999-ben az Egészségügyi Minisztérium Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága gyógygázzá minősített. A mátraderecskei gyógygázfürdő egy geológiai törésvonalra épült, ahol a feltörő gáz nagy mennyiségű széndioxidot tartalmaz, ami értágító hatással rendelkezik. Emellett a gázelegyben radon is található, amelynek szintén kedvező egészségügyi hatása van. A gázelegy ként nem tartalmaz.


http://www.programturizmus.hu/media/image/big/partner/program/furdes-strand/mofetta/22/5740-matraderecskei-szendioxid-gyogygazfurdo-matraderecske.jpg

Parádfürdő

A mofetta, avagy széndioxidos-szárazfürdő 2011 októberében nyílt meg a látogatók számára az Erzsébet Park Hotel ***superior-ban, Parádfürdőn. A szálloda parkjának területén található a természetes gáznyerőhely, ahonnan kompresszor segítségével jut be a CO2 gáz a mofetta medencébe. 2013-ban nyitotta meg kapuit a gyógyászati részleg, amely kiegészítő egészségügyi szolgáltatásokat nyújt komplex módon a különböző betegségek (szív- és érrendszeri-, mozgásszervi-, nőgyógyászati- meddőségi, stb.) gyógyítására és azok megelőzésére. 2013-ban a szálloda területén feláramló CO2 gázt gyógygázzá minősítette az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, 2014. február 17-én pedig a gyógyszállóvá való minősítést is elnyerte a szálloda (Wikipédia).