Gyógyszállodák

A gyógyszálloda megnevezés a kereskedelmi szálláshelyek azon részét illeti meg, amely rendelkik megfelelő gyógytényezővel és szolgáltatással, továbbá az ÁNTSZ OTH minősítési eljárásán is átesett. Ezekben a szállodákban valamilyen típusú természetes gyógytényezőt használnak fel gyógykezelési célból. Ezek a létesítmények általában gyógyvíz, gyógyforrás vagy hévíz közvetlen környezetében helyezkednek el. A gyógyszállodák többségében rendelkeznek  saját gyógyfürdővel, amely révén a vendégek a szállás mellett különböző gyógyfürdő-szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Azaz önálló vagy más gyógyintézet kiegészítő szolgáltatásainak bevonásával, orvosi ellenőrzés mellett terápiás lehetőséget biztosítanak és megfelelnek a természetes gyógytényezőkről szóló 74/1999. (XII. 25.) EüM rendeletben foglalt feltételeknek. A kettő-ötcsillagos kategóriájú minősített szálláshelyek jogosultak a megkülönböztető címet megpályázni.

A gyógyszállodák minden esetben rendelkeznek gyógyászati részleggel, ahol orvosi háttér működik, azaz szakemberek gondoskodnak a szakszerű és zavartalan ellátásról. A  gyógyszállodákban a gyógykezeléseken kívüli egyéb  kiegészítő szolgáltatások is igénybe vehetők.

Az ÁNTSZ 2015. november 11-én közzétett nyilvántartása alapján 39 minősített gyógyszálloda található Magyarországon. A legtöbb ilyen létesítmény Hévízen működik, ahol nyolc gyógyszálloda üzemel. Hajdúszoboszlón hat, Budapesten és Zalakaroson három-három, valamint Bükfürdőn, Debrecenben és Sárváron két-két gyógyszálloda létesült.

A térképen a piros körökre kattintva a gyógyszállodák minősítési adatai, valamint a booking.com és  a szallas.hu gyogyszállodai kínálatai találhatók meg. Az összehasonlíthatóság miatt érdemes a rendszert kihasználni és lefoglalni a minősített szálláshelyeket.