Balatonfüredi gyógyhely


Balatonfüred az egyik legrégebbi gyógyhelyünk, amit az itt található gyógytényezőknek köszönhet. Egykoron a tó iszapjából gyógykenőcsöt és szappant is készítettek, az orvosok a Balaton-vízben vett kádfürdőt is ajánlották. A tüdőbetegeknek pedig savókúrát javasoltak, melyet a tihanyi apátság juhtenyészetében készült savó és a természetes savanyúvizek keverékéből készítettek. Mindezek mellett a levegő és a napfény gyógyhatását is dokumentálták.

Balatonfüred egyre növekvő népszerűségének köszönhetően az apátság fürdőházát folyamatosan bővítették, új szárnyakat építettek hozzá, majd 1313-ban kialakítottak egy egységes épületet és homlokzatot klasszicista stílusban. Ez az épület a mai Szívkórház elődje. A kórház környéke védett gyógyövezet. A gyógyítás terén elért eredmények alapján Balatonfüredet 1971-ben gyógyüdülőhellyé nyilvánították.

Jókai Mór, az egyik legnagyobb romantikus író, Balatonfüreden írta Az arany ember című regényét.

A Gyógy téren található Kossuth-forrás fölé emelt klasszicista ivócsarnokban vagy a Tagore sétányon a Schneider-forrásnál mi magunk is megízlelhetjük a füredi savanyúvizet. Ivókúraként gyomorhurut, epe- és bélbántalmak, sőt cukorbaj ellen is hatásos. A Szívkórházban fürdőkúra formájában is alkalmazzák főként a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására, a szervezet általános kimerültségének orvoslására.

Érdekességek:

A balatonfüredi gyógyhelyen, a Szívkórházban nyerte vissza egészségét a Nobel-díjas hindu költő, Rabinranath Tagore.
Balatonfüreden tavasztól őszig látogatható mészkő barlang is van, a Lóczy barlang.
A balatonfüredi Anna-bált 1825-ben rendezték meg első alkalommal.
Már az 1700-as évek óta gyógyításra is használják a szénsav tartalmú savanyúvizet. A Borhetek minden augusztusban 3 hétig tartanak.