Hévízi gyógyiszap

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, amelynek hatását népgyógyászati és szakirodalmi adatok igazolják. A hévízi termálvízzel kezelt rétláptőzegből előállított egyedülálló gyógyiszap, amely egyaránt tartalmaz szerves és szervetlen anyagokat.

A Hévízi tó medrét 1-7 m vastagságban borítja a természetes, többnyire  növényi eredetű gyógyiszap, aminek sötétszürke színe van, állagát tekintve pedig lágy. A többtízezer éves Pannon tengerből származó gyógyvíz és gyógyiszap a komplex fizikoterápiás kezelésekkel együtt valamennyi reumatikus és mozgásszervi betegség kezelésére alkalmas.

Továbbá, alkalmazható fokozott szaruképződéssel járó bőrbetegségek kezelésére is, mint pl.: a psoriasis (pikkelysömör), seborrheás dermatitisz , stb. Ezen bőrbetegségek lényege egy gyulladás miatti fokozott pikkelyes hámlás, amely során a szervezet sok ként is veszít. A gyógyiszap összetételének köszönhetően illetve annak kúraszerű alaklamzása során látványosan csillapíthatóak ezek a makacs bőrtünetek.

 Az iszapot iszappakolás formájában használják fel a kúrák során. Szakorvosok véleménye szerint egyszerre maximum 6 testtájat lehet iszappal befedni. Az iszappakolás legfőbb hatása, hogy melegen tartja a kezelt testtájat. Az iszapkezelés 20 percig tart, de utána javasolt legalább fél óra nyugalom és pihenés.


Az iszap magas huminsav és szerves anyag tartalma, hőmegtartó képessége miatt régóta használják a gyógyászatban, és mindemellett a kozmetikai alkalmazása sem újkeletű. Kísérletek bizonyítják, hogy egyedülálló szépészeti hatásokkal is rendelkezik: kiüríti a salakanyagokat, fokozza a sejtek anyag cseréjét, növeli a kollagén termelést, és a benne lévő ásványi anyagok feltöltik a szervezetet. Kiválóan alkalmas az arc, nyak és dekoltázs ránctalanítására, kúraszerű használat esetén pedig akár alakformálásra is. Rendszeres alkalmazása során fokozza az immunrendszer védekezőképességét.

Összetétele: rétlap tőzeg 20%, szerves anyag: 13,5% (acidum huminicum = huminsav 5%), ásványi anyag: 4% (sulphur = kén  2,4%), hévízi termálvíz 80%.

             Elsődleges alkalmazási javallatok:

      ●      gyulladásos betegségek (nyugalmi szakaszában),
●      végtagtörések utókezelése,
●      kopásos izületi- és gerinc megbetegedések,
●      fokozott szarusodással járó bőrbetegségekben (pl. pikkelysömör)

(Forrás: http://www.apothecary-dr-merta.com/ujdonsagok/hevizi-gyogyiszap)

                A hévízi gyógyiszap hatása a lovak ízületeire és inaira, valamint mozgására is kedvezően hat.