Ásványvizek

A magyar ásványvíz lelőhelyek közül a kutak számát tekintve Budapest (16 db) után a legtöbb ásványvízkút Cegléden (7 db), Debrecenben 7 (db), Albertirsán (6db), Szikszón (6 db), Zalaszentgróton (6 db) és Balfon (5db) található. A magyarország a kutak számát tekintve nemzetkizi összehasonlításban kiemelkedő helyen szerepel. Európában több ásványvízmárka csak Németországban és Olaszországban található, amelyhely érdemes megtekinteni az EU által elismert ásványvizek listáját.

Az ásványvíz olyan ivóvíz, amely legalább 500 mg/liter oldott ásványi anyagot tartalmaz, és amelyek sajátos ízt és gyakran gyógyhatást kölcsönöznek neki. Az ásványvíz az ivóvízzel azonos beszerzési helyről, védett ártézi kútból, vagy forrásból származik. A vizek döntő többsége szénsav mentes, melyet a palackozás előtt dúsítanak. A fentieknek köszönhetően a hazai vezetékes ivóvizek fele, és a természetes források többsége is ásványvíznek minősülnek. A természetes ásványvizek összes oldott ásványianyag-tartalma legalább 1000 mg/l, vagy az oldott összes szilárd ásványianyag-tartalma 500–1000 mg/l között van (forrás: https://hu.wikipedia.org).

Magyarországon összesen 258 hivatalosan elismert ásványvízlelőhely található, amelyek közül 45-50 kút vizét palackozzák. A legtöbb kút az ország középső részén helyezkedik el, Pest megyében és Bács-Kiskun megyében.