Gyöngyös-Kékestetői gyógyhely
 
                 

Kékestetői webkamera

http://www.matracentrum.hu/kamerak/
Forrás: http://www.matracentrum.hu/kamerak/


Kékestető 1963-ban szerezte meg gyógyhelyi címét, amikor az akkori egészségügyi miniszter, Doleschall Frigyes határozott egy 35 ha területet klimatikus gyógyhellyé minősítéséről a Mátrában. A közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozó kékestetői településrész gyógyhellyé minősítése utoljára 1984-ben volt felülvizsgálva.


Mátrai Gyógyintézet

A Mátrai Gyógyintézet Kékestetői Egysége a hegycsúcs közvetlen közelében, tengerszint felett 1000 m-es magasságban működik. 

Az ország legmagasabb pontján lévő gyógyhely intézményi hátterét a Mátrai Gyógyintézet biztosítja. A klimatikus központ az I. világháborút követően, az 1924-ben megalakult Tuberculosis Elleni Küzdelem Országos Bizottságának kezdeményezésére épült meg, és 1932 június 15-én nyílt meg.  A Mátrai Magyar Királyi Gyógyintézet Közép-Kelet Európa legmodernebb és Magyarország legnagyobb közegészségügyi intézménye lett , amely a korabeli férőhely kapacitásokhoz mérten kiugróan magas, 300 ágyas befogadó képességgel várta a TBC-ben és egyéb légzőszervi megbetegedésben szenvedőket. 

A gyógyintézmény melletti klimatikus gyógyszálló 1932-ben került átadásra, ahol a klimatikus viszonyokra alapozott gyógykezelést végeztek. A II. világháború során német hadikórházként működött. A háború pusztításai akórházat is elérte, majd ezt követően a tulajdonos Csonka István a szálloda helyreállításába fogott. Azonban 1949-ben az államosítás a szállodát is elérte és 1950-ben az Egészségügyi Minisztérium felügyelete alá vonták, és Magyarország magaslati gyógyintézeteként működtették 270 db ággyal. A mátrai szanatóriumok egyesítésével 1980-ban megalakult a Mátrai Állami Gyógyintézet, amely elnevezést 2005-ben Mátrai Gyógyintézet névre változtattak. 

A jelenleg 385 ággyal működő szanatróiumban két egység található. Egyik részlegben a Heves megye tüdőgyógyászati betegeinek ellátását végzik, míg a másik részlegen a  krónikus és a rehabilitációs betegellátás történik, illetve a beutalóval érkező betegek gyógyítását végzik.

Az intézmény dolgozói olyan gyógyító, rehabilitációs és gyógyturisztikai központ kialakításán fáradoznak, amely a kor szinvonalához igazodó magas szinvonalú egészségügyi szolgáltatást nyújt. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a kékestetői  klimatikus gyógyhellyel kapcsolatban a kristálytiszta, szubalpin levegőjének gyógyító hatását emeli ki. A Mátrában ehhez hasonló környezeti és gyógyintézményi feltétel  Galyatetőn, Mátraházán és Mátrafüreden található még, de ezek a települések nem rendelkeznek hivatalos minősítéssel.