Harkányi gyógyhely


Weather by Freemeteo.com


Harkány


 HarkányAz Európa-szerte ismert gyógyhely, Harkány, Magyarország délnyugati részén fekszik, 25 km-re Pécstől. A Harkányi Gyógyhely a Villányi-hegység lábánál, északi szelektől védve, festői környezetben helyezkedik el.

A térség egyedülálló sajátossága, hogy a Földközi-tenger felől érkező enyhe, párás levegő és a Villányi-hegység védő hatásának következtében szubmediterrán klímahatás alakult ki. A tél enyhe, a tavasz korán beköszönt, a nyár általában melegebb, mint az ország többi részén, míg az ősz hosszú. A napsütéses órák száma magas a régióban. A mediterrán levegő hatására olyan ritka növénytársulások találhatók itt meg, amelyek egyébként csak a Földközi-tenger közvetlen környékén honosak.

Azonban Harkány nem csak a kellemes klímájának köszönhetően lett fontos turisztikai célpont, hanem a 19. század első felében, egy véletlen folytán feltárt gyógyvizének is. 1814-ben a Batthyány család, hogy megnövekedett állatállományát nagyobb területű legelőhöz juttassa, a Gyűd-Harkány közt elterülő birtokán a mocsarak lecsapolásába fogott. 1823-ban a munkálatok során a mocsarakban dolgozó egyik munkás, Pogány János nevű jobbágy, a mocsárból felbuzgó meleg vízben áztatva fájós lábát, attól meggyógyult. Gyógyulásának hamar híre ment a környéken, és az uradalom is felismerte a gyógyvíz kedvező hatását. Harkány, mint a Siklós "uradalom" része 1823-tól jelezték kénes jellegű gyógyvíz jelenlétét Harkány elöljáróinak. 1824-ben megkezdték a fürdő kiépítését az akkori térképvázlaton szereplő Büdösrét, Büdöstó helyén. A termálvízre 1828-ban épült először fürdőépület (Forrás: Wikipédia).

A gyógyfürdő az 1950-es években ismét nagyobb figyelmet kapott és az 1955-ben alapított reumakórház megteremtette a mozgásszervi rehabilitáció orvosszakmai alapjait. A kórház orvosai később felismerték a kénes víz psoriasis tünetmentesítő képességét, valamint a krónikus nőgyógyászati gyulladásokra kifejtett gyógyító hatását. Tapasztalataikat az elmúlt 50 évben több tízezer magyar beteg gyógyulása, tünetmentessé válása támasztja alá.

 

Gyógyvíz

Az Európában egyedülálló gyógyvíz 50–70 méteres mélységekből, átlagosan 62,5 °C fokos hőmérséklettel tör felszínre. Ásványianyag-tartalma literenként közel 1000 mg. Gyógyászati szempontból legjelentősebb alkotórésze a karbonszulfid, amely nyomás alatt gázhalmazállapotban, vízben oldott állapotban van. A föld alól feltörve, a nyomás alól felszabadulva bomlani kezd, és kénhidrogén-gázzá alakul – amely a harkányi hévíz jellegzetes illatát adja. A karbonszulfid a bőrön át és belélegezve egyaránt igen aktívan szívódik fel a szervezetbe. Felszívódása 150-szer hatékonyabb a gyakrabban előforduló, más kénvegyületekkel (szulfátokkal) szemben. Egyedi tulajdonságainak köszönhetően alkalmas mozgásszervi, reumatológiai, bőrgyógyászati és nőgyógyászati betegségek kezelésére.

A Harkányi Gyógyfürdőkórház szakorvosai elvégezték az evidence based (bizonyítékokon alapuló) orvoslás elvárásainak megfelelő klinikai vizsgálatokat, melyek alátámasztották a korábbi tapasztalati adatokat. Az illetékes egészségügyi ható- ság az Európai Uniós normák szerint akkreditálta a harkányi gyógyvíz különleges gyógyító hatását

(Forrás: http://turizmus.harkany.hu/userfiles/kiadvanyok/magyar_hpc.pdf).